Kundenytte

Si nei til felles TV-avtaler i borettslaget

Mange borettslag tviholder fortsatt på pålagte TV-avtaler for alle beboerne. Ingen naboer har helt like TV-preferanser, så hvorfor skal dere da påtvinges helt lik avtale? Borettslagsbeboere kommer dårlig ut av slike løsninger da det fjerner retten til å velge selv. Sett TV-avtalen på agendaen og ta valgfriheten tilbake!

Erlend • 1. august 2023 • 5 minutter lesetid
Jente ser på underholdning via Strim på TV-en i stua.

Mange borettslag har påtvungne avtaler

I mange borettslag har alle beboere en felles TV-avtale som en del av fellesutgiftene. Dermed er leverandør og kanalpakke bestemt for deg, og ikke tilpasset hver enkelt sine behov. Om du er blant de som foretrekker å strømme innhold, betaler du altså penger til en påtvunget TV-avtale du ikke hadde trengt. Er ikke det litt gammeldags?

I dag handler TV-titting om friheten til å velge hva du skal se på og hvor og når du ser det. Sammenlignet med for 10 år siden, har vi nå tusenvis av filmer og serier å velge i. Vi er i en ny epoke når det kommer til tilbydere og seervaner, sier Strimsjef Jérôme Franck-Sætervoll.

I dag hopper de fleste av oss mellom flere strømmetjenester og kanaler. Vi er derfor vant til å forholde oss til flere leverandører enn tidligere. Vi er også vant til å bestemme selv hvilke løsninger som passer oss best, og hvilke vi velger bort. Derfor synes vi i Strim det er rart at mange beboere ikke får muligheten til å velge sin egen TV-avtale og TV-løsning.

De som bor i borettslag er selvfølgelig helt vanlige folk med de samme seervanene som folk i enebolig. Likevel må mer enn halvparten av de forholde seg til en TV-avtale de ikke har valgt selv. Det er veldig rart i 2022.

Strimsjef Jérôme Franck-Sætervoll
Portrett av Strim direktør Jêrôme Frank-Sætervoll.

5 råd fra Forbrukerrådet

At hele borettslaget har samme TV-avtale kan ha store økonomiske konsekvenser for beboerne. Har dere først landet en dårlig avtale kan det ta flere år å rive seg løs fra den. Forbrukerrådet har utarbeidet fem punkter. Disse bør alle styrer å ha med seg når de skal forhandle frem en bredbånds- og TV-avtale:

  1. Finn ut hvilke behov beboerne faktisk har. Medievanene er i stor endring, og det er ikke sikkert det er like stort behov for en fellesavtale for både TV og internett.
  2. Tenk dere godt om før dere aksepterer én kollektiv standardløsning for hele boligsammenslutningen. Dette gir i praksis én leverandør monopol til å levere både TV- og internettsignaler til hver enkelt beboer.
  3. Legg ut tjenestene på anbud og se etter flere tilbud. Leverandøren av bredbånd trenger ikke være den samme som leverer TV-tjenester.
  4. Inngå korte (maks tre år) eller løpende kontrakter. Den teknologiske og markedsmessige utviklingen gjør at mye kan skje på kort tid. I tillegg hindrer lange, kollektive avtaler konkurranse og prisjustering i markedet.
  5. Pass på at boligsammenslutningen eier infrastrukturen i bygget. Det vil gjøre det enklere å forhandle på pris, samtidig som dere blir prisgitt bare én leverandør.
Les mer om Forbrukerrådets bredbånd- og TV-tips til borettslag her
Lene Hafsten-Mørch er en av de som har benyttet seg av valgfriheten
Lene Hafsten-Mørch er en av de som har benyttet seg av valgfriheten som fulgte med sameiet.

Slik kan du påvirke TV-avtalen i ditt borettslag

Men hva kan du gjøre med det? Jo, det er flere borettslag der ute som har gått over til å ikke ha en felles TV-avtale. Dette lar beboere selv velge fritt etter ønske og behov. Sånn burde det være i alle borettslag, mener vi.

Spør styret hvorfor dere fortsatt har en avtale som gjelder alle i borettslaget. Eller meld det inn som et punkt til generalforsamling. Du er mest sannsynlig ikke den eneste som synes dette er et problem. Styret burde enten reforhandle avtalen eller finne en annen leverandør av bredbånd som kan tilby den valgfriheten man fortjener. Det viktigste er at du får muligheten til å betale for det du faktisk bruker og vil betale for, mener Franck-Sætervoll. 

Og skal du først velge deg en ny avtale finnes det mange gode løsninger. Finn en fiberleverandør med valgfri TV-avtale, som HomeNet og NextGenTel, om du kun ønsker deg strømmetjenester som Netflix, HBO Max og NRK. Ønsker du en kombinasjon av TV-kanaler og strømmetjenester, er Strim et godt alternativ.

Valgte bort TV-pakke

Lene Hafsten-Mørch benyttet seg av valgfriheten som fulgte med da hun flyttet til et nytt sameie i februar 2021. I det splitter nye sameie på Billingstad er det ingen pålagt TV-avtale. Noe som lar beboere få muligheten til å velge seg TV-pakker om de ønsker det.

Jeg valgte å ikke ha en TV-pakke. Grunnen til det er faktisk fordi jeg ble tipset om Strim av svigerinna mi, og det hørtes bare så mye enklere ut. Det er bare å logge seg rett inn og strømme både kanaler og strømmetjenester til TV-en.

- Beboer Lene Hafsten-Mørch
Lene Hafsten-Mørch er en av de som har benyttet seg av valgfriheten med Strim.

Valgfriheten du får med Strim gjelder nemlig ikke bare hvilke kanaler og strømmetjenester du ønsker. Men også hvordan du ser innholdet, enten det er via Apple TV, app eller strømming fra PC. Lene bruker Chromecast for å se på innhold, og hun forteller at det er deilig å slippe TV-boksen:

Nå styrer jeg alt fra mobilen og har ikke fjernkontroll eller noe, alt går via en app. Det er veldig deilig å slippe å koble til bokser og styre med ledninger og greier. Jeg kommer aldri til å gå tilbake til det.

Det forrige stedet Lene bodde hadde hun en TV-avtale som var valgt for henne av huseier. Dermed fikk hun en veldig liten kanalpakke og måtte kjøpe strømmetjenester i tillegg. Det slipper hun nå med sin selvvalgte avtale hos Strim.

Jeg trenger ikke veldig mange kanaler, men liker å se litt på TV. Ellers er det strømmetjenester som er viktigst for meg, og nå får jeg alt dette samlet på ett sted. Jeg er rett og slett veldig fornøyd, sier hun.

Ønsker du kun å betale for det du selv ser på? Enten du velger Strim eller noe helt annet håper vi borettslaget setter valgfrihet på agendaen. Det skulle tross alt bare mangle.